Kolin är ett vitaminliknande näringsämne som är besläktat med vitamin B. Det är en viktig komponent i fettämnena fosfolipider och används i kroppen att producera acetylkolin – en cellulär signalsubstans (neurotransmittor) för muskelkontroll, minne och fettomsättningen.
Kroppen bildar själv en begränsad mängd kolin. Men du kan få mer kolin genom vissa livsmedel eller kosttillskott.
Kolin är ett viktigt näringsämne för att din kropp ska kunna fungera optimalt. Kolin spelar därför en viktig roll i många av kroppens processer.
Kolin som intas genom en balanserad kost eller ett kosttillskott resulterar inte i att du får för mycket kolin. Kolinbrist är också sällsynt, men kan leda till olika allvarliga sjukdomar. Om man får för lite kolin, kan man få problem med koncentrationsförmågan och minnet.
Brist på kolin förknippas därför med demens och Alzheimers och kolin kan användas vid behandling av dessa problem. Eftersom kolin är en del av leverns fettmetabolism, kan kolinbrist också leda till att fett och kolesterol byggs upp i levern med resultatet att man får fettlever och leverskador.
Mängden kolin som man behöver för att täcka sina behov är mycket individuella och många fungerar bra med mindre kolin jämfört med andra. Men det är särskilt viktigt för vegetarianer och veganer att komplettera kosten med kolin eftersom de löper särskilt stor risk att få kolinbrist.
Vår kropp producerar begränsade mängder av kolin och därför måste vi komplettera med kolin från kost eller kosttillskott. Du kan få kolin från olika livsmedel. Nötlever, kycklinglever, ägg, fisk, nötter, bönor, broccoli och blomkål är särskilt bra källor av kolin.
Kolin finns naturligt i krillolja. De essentiella fetterna – fosfolipider – som finns främst i krillolja består nämligen av kolin och omega-3-fettsyror.