Vitamin K är en av 13 viktiga vitaminer och mineraler som hjälper kroppen att fungera. Många av de viktiga vitaminerna och mineralerna får man genom en hälsosam och balanserad kost. Detta gäller även för vitamin K1.
Det blir däremot genast svårare med Vitamin K2 som framför allt finns i fermenterade sojabönor, gåsleverpastej och nötlever.
Generellt sett kan vitaminer delas in i två grupper. De vattenlösliga vitaminerna och de fettlösliga vitaminerna. Vitamin K är ett fettlösligt vitamin. Men det består faktiskt inte av bara ett vitamin utan täcker olika former inklusive Vitamin K1 och K2.
Vitamin K1 är också känt som ämnet fyllokinon och Vitamin K2 är känt som ämnet menakinon (MK4 och MK7).
Vitamin K är både viktigt för skeletthälsa och blodets förmåga att stelna (koagulera).
Vitamin K2 har i synnerhet studerats för dess betydelse för skeletthälsan eftersom vitaminet aktiverar två proteiner i kroppen som hjälper till att tillföra kalk (kalcium) till skelettet. Speciellt vitamin K2 har en hög biologisk aktivitet i kroppen och därmed en bättre fördelning och aktivering av proteinerna osteokalcin och Matrix Gla. Proteinerna hjälper till att tillföra kalcium till skelettet och binder överskottet av kalcium i blodet.
Vitamin K2 hjälper alltså till att bibehålla ett normalt skelett.
Trots att vitamin K1 och K2 är besläktade på så sätt att de aktivera proteiner och bidrar till blodkoagulering och underhållet av ett normalt skelett så finns det en särskild skillnad i deras kemiska struktur och hur de absorberas av och reagerar i kroppen.
Därutöver finns det också en skillnad på vilka livsmedel man får vitamin K1 och K2 genom.
Vitamin K1 finns framför allt i grönbladiga grönsaker som spenat och kål. Men det finns även i broccoli och vita och bruna bönor. Likaså finns det ett högt innehåll av Vitamin K1 i örter som persilja, koriander och gräslök.
Vitamin K2 finns å andra sidan framför allt i livsmedel som jästa sojabönor, gåsleverpastej, nötlever och hårda ostar.