Vitamin A är ett fettlösligt vitamin som finns naturligt i många livsmedel. Vitamin A är tillsammans med flera andra vitaminer, mineraler och bl.a. omega-3 -fettsyror det som kallas essentiella näringsämnen.
Dessa kan våra kroppar inte producera på egen hand och därför måste vi säkerställa intaget genom vår kost. De är bl.a. nödvändiga för att vi ska bibehålla ett optimalt immunförsvar. Vitamin A finns i två olika former - förformat vitamin A och provitamin A som kommer från animaliska livsmedel respektive vegetabiliska livsmedel.
Förformat vitamin A är känt som den aktiva formen av vitaminet som omedelbart kan användas av kroppen och finns i animaliska produkter som kött, kyckling, fisk och mejeriprodukter och inkluderar föreningarna retinol och retinolsyra.
Provitamin A – är den inaktiva formen av vitaminet som finns i växter och omvandlas i kroppen till den aktiva formen retinol i tunntarmen. Vitamin A lagras sedan i levern och binds till proteiner tills kroppen behöver det.
Vitamin A är också en antioxidant som är nödvändig för alla skeden i livet från livmodern till hög ålder. Ett foster under utveckling behöver vitamin A för att säkerställa inte bara god syn, som detta vitamin är mest känt för, utan också för utvecklingen av organen.
Vitamin A är bra för:
Kroppen behöver vitamin A för din syn, för att hålla huden frisk och stark, för dina slemhinnor (t.ex. i mun och näsa) och, när det gäller barn, för att växa. Om du är en man så används vitamin A även för att bilda spermier.
Vitamin A är känt som "hudvitaminet" och är särskilt bra för att upprätthålla en hälsosam hudelasticitet. Detta uppnås däremot endast genom att ta vitamin A i sin naturliga form och inte i syntetisk form.
Vitamin A är också viktigt för att minska oxidativ stress i alla åldrar och kan vara nyckeln till att förebygga eller behandla åldersrelaterad retinal degeneration.
Det rekommenderade dagliga intaget för vuxna män är 900 mcg och för vuxna kvinnor 700 mcg.
Följande är rekommenderad dos för dagligt intag:
*Bör tas i samråd med egen läkare.
Det är viktigt att förstå att din kropp behöver vitamin A för att fungera optimalt. Du kan säkerställa detta genom att äta hälsosamt och speciellt livsmedelskällor som innehåller vitamin A. Om du inte är säker på att du uppnår den rekommenderade dagliga dosen bör du försäkra dig om detta med kosttillskott. Undvik billiga rabatterade kosttillskott från t.ex. stormarknader eftersom kvalitet och upptag vanligtvis går hand i hand.
Det finns två former av vitamin A; Retinol och provitamin A som finns i karotenoider. Den mest tillgängliga källan till karotenoider finns i gula, orange och röda grönsaker:
Vitamin A kan också fås genom tillskott. Vitamin A är särskilt viktigt för barn, gravida och / eller ammande kvinnor och äldre.
Vitamin A är ett fettlösligt vitamin. Det betyder att vitaminet bara löses upp i kroppen om du äter vitaminet med en måltid som innehåller fett. Lite fett räcker.
Kroppen kan spara vitamin A till senare genom att lagra vitamin A i dina fettdepåer och i levern. Därför behöver du inte äta vitamin A varje dag. Fast du bör konsumera det flera gånger per vecka.
Om ett vitamin är vatten- eller fettlösligt är viktigt för dig att veta. Detta eftersom vattenlösliga vitaminer snabbt passerar genom kroppen medan fettlösliga vitaminer lagras i organvävnad.
Detta innebär att alltför höga nivåer av vattenlösliga vitaminer i kroppen är mycket osannolikt eftersom de passerar genom systemet relativt snabbt. De vattenlösliga vitaminerna bidrar därför endast i mindre utsträckning till din kropps hälsa och därmed ditt immunförsvar.
Å andra sidan lagras fettlösliga vitaminer i levern och kan bli giftiga om det lagras för mycket av dem. Däremot stannar dessa vitaminer också i din kropp tillräckligt länge för att ge de nödvändiga hälsofördelarna.
Att konsumera 5-10 gånger den rekommenderade dosen av vitamin A under en längre period kan orsaka biverkningar i form av:
En engångsdos på mer än 100 gånger den rekommenderade dosen av vitamin A för vuxna och mer än 20 gånger den rekommenderade dosen av vitamin A för barn kan orsaka akuta biverkningar i form av:
Toxiciteten av vitamin A uppkommer vanligtvis på källor från animaliska produkter och särskilt från lever. För mycket vitamin A kan orsaka toxicitet. Men detta är sällsynt om tillskottet är av hög kvalitet och från naturliga källor (inte en syntetisk vitamin A-källa).
Tala ALLTID med din läkare för att försäkra dig om att ovanstående bara är biverkningar av vitamin A och inte tecken på sjukdom eller annan orsak.
Därutöver kan vitamin A-brist hos gravida öka risken för att fostrets tillväxt och utveckling bromsas.
Diagnosen vitamin A-brist kan läkare ställa genom ett blodprov som mäter blodets retinolhalt.
Vitamin A-brist kan ha flera orsaker, men en bakomliggande orsak är dålig kost. Följande orsaker bidrar till en ökad risk för vitamin A-brist: